"FiN kwam met tegenargumenten en
maakten onze afdeling beter "

Continu verbeteren met Fintech

Voor financials

FiN is jouw gids in de digitale revolutie.

Je wil graag iedere dag beter worden. En je weet dat er steeds meer interessante FinTech-tools zijn die dat mogelijk maken. Het mooie van deze tools is dat ze relatief goedkoop, gebruiksvriendelijk en specialistisch zijn. Dat maakt FinTech zo anders dan de grote ERP-golf van de jaren ’90.

De nieuwe tools kun je zelf implementeren, zonder veel hulp van je IT-afdeling. Dat klinkt goed, maar hoe weet je welke tools bruikbaar zijn voor jou? Hoe maak je een keuze en heb je tijd om ze eigen te maken? Kortom, uitdagingen genoeg!

FiN biedt de hulp die je nodig hebt. Met onze Lean Six Sigma trainingen leren we je de technieken van het continu verbeteren met FinTech. Wat ons betreft de beste cultuur en techniek om ècht verbeteringen te realiseren met FinTech. In ons FinLab hebben we al heel wat
interessantste 
digitale tools eigen gemaakt.

Deze kennis hebben we vervolgens omgezet in quickscans en proof of concepts zodat we jou in je eigen omgeving kunnen laten zien hoe het werkt en dàt het werkt. Vervolgens kun je in onze praktische ‘doe’-trainingen zelf leren hoe het moet. Maar je kunt natuurlijk ook een Finner inhuren. Zij kunnen het al!

We leven in een wereld waarin alles steeds sneller en beter moet. Ook in Finance & Control. Je weet dat de mogelijkheden er zijn en dat er dagelijks nieuwe bijkomen. Wil je ze gaan gebruiken, maar voel je aan dat dit een nog beter effect heeft als je eerst een cultuur van continu verbeteren creëert? Dan is Lean Six Sigma iets voor jou!

Lean helpt je processen inzichtelijk te maken, waste te voorkomen. Jouw team krijgt de methoden om voortdurend op zoek te gaan naar verbeteringen en hoe de nieuwste digitale tools daarin een rol spelen.

Wie volgens Lean Six Sigma denkt en werkt is daarnaast beter in staat om van saaie cijfers, levendige informatie te maken. Lean Six Sigma maakt je pro-actiever in je analyses en advies. Het stroomlijnt je processen en maakt communiceren met managers van andere disciplines eenvoudiger en overtuigender. Zo zorgt Lean Six Sigma ervoor dat je leidend bent bij continue procesverbetering.

FiN biedt je verschillende vormen aan om met dit thema aan de slag te gaan. We organiseren theoretische trainingen, business games en ronde tafelgesprekken. Je kunt via ons
zelfs Lean Six Sigma Black Belt Practitioner worden.

Hoe haal je meer relevante informatie uit grotere datasets? En hoe kun je noodzakelijke bewerkingen automatiseren zodat het altijd goed gaat? Power BI maakt het mogelijk!

Power BI heeft een hele snelle doorbraak gemaakt, net als een aantal andere tools zoals QlikView en Tableau. Ze maken gebruik van de cloud en hebben daardoor een onbeperkte rekencapaciteit. De werking is gebaseerd op de eenvoud van de huidige app-generatie. En het mooiste is nog dat ze weinig impact hebben op je IT-platform en goedkoop zijn. Dat verklaart ook meteen waarom deze tools ineens zo’n grote invloed hebben en concurreren met hele dure en complexe systemen als SAP BW of SAP Hana.

Eindelijk dus een mogelijkheid om je eigen Business Intelligence op te starten! Je kunt relatief eenvoudig koppelingen maken met verschillende bronnen, standaard bewerkingen uitvoeren en de data slicen & dicen hoe je maar wilt. Vervolgens is het heel eenvoudig en veilig om je rapportages te delen en interactief te maken. Stel je voor: iedereen zijn eigen dashboard op zijn personal device!

FiN kiest voor Power BI als tool om Finners en haar klanten slagvaardiger te maken. Niet omdat we een belang hebben in de applicatie, maar gewoon omdat het voor iedereen eenvoudig te bemachtigen is en op dit moment de BI-tool is die zich volgens Gartner het snelst ontwikkelt.

Met de toepassing van slimme statistiek in je business cases en scenario’s zal je ervaren dat discussies ineens gaan over de echte drivers.

Uiteraard moet je er als controller staan bij het nemen van een belangrijk besluit waarbij jij de aangewezen persoon bent om de business case voor te leggen. Je hebt een knap model gemaakt in Excel, maar dan? Je gesprekspartners willen allerlei scenario’s zien, maar welke precies? En wat zijn de kansen dat ze uitkomen?

Als je wilt laten zien welke drivers bepalend zijn en als je wilt voorkomen dat politiek de beslissing de verkeerde kant op stuurt, dan helpt deze Excel add-in je in de discussie. Zo sta je een stuk sterker en kun je de uitkomst beter naar je hand zetten.

Stel je een interactieve sessie voor, waarbij je gebruik maakt van de collectieve denkkracht en kennis van de hele groep. Je vraagt geen getal als input, maar inzicht. Voor alle deelnemers is het nu veiliger om iets in te brengen en ze redeneren minder naar de uitkomst. Want die is namelijk het resultaat van een doordacht proces en met de hulp van slimme statistiek. Zo helpt de tool @Risk je met meer succes het beste besluit te nemen.

@Risk is een Excel add-in die met heel veel rekenkracht Monte Carlo analyses uitvoert. Zo kun je de risico’s in je aannames opsporen en de kansen van duizenden scenario’s snel berekenen en overzichtelijk grafisch weergeven. Een nieuw inzicht is in enkele seconden doorgerekend waardoor je interactief discussies kunt voeren op alle niveaus. Een relatief eenvoudige tool die je meteen slagvaardiger maakt.

Niemand mist het werk dat een robot doet! Met UiPath kun jij deze robot zelf gaan bouwen. Het is een groot misverstand dat robotisering alleen zinvol is bij grote bedrijven. De investering is overzichtelijk en de business case is al snel rond.

UiPath kun je vergelijken met een recorder die menselijke handelingen opneemt. Ook tussen verschillende systemen. Zo kun je arbeidsintensieve en foutgevoelige handelingen programmeren. De voordelen van robotisering uiten zich in tijdwinst, foutenreductie en permanente beschikbaarheid. De robot gaat immers niet op vakantie en blijft niet ziek thuis.

FiN biedt jou diverse mogelijkheden om met UiPath aan de slag te gaan, zoals een quickscan, een proof of concept en trainingen. Maar je kunt ook een Finner inhuren die de robot voor jou bouwt.

Nu processen steeds digitaler worden neemt de snelheid en kwaliteit toe. Dat wil niet zeggen dat je meer grip hebt gekregen omdat je de stappen vaak niet meer ziet. Process Mining maakt het weer zichtbaar!

FiN werkt met DISCO, een tool die is ontwikkeld door de TU/e en wereldwijd wordt gezien als de beste combinatie van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. DISCO laat aan de hand van jouw data, in de vorm van flowcharts, zien hoe de processen ècht verlopen. Maar niet alleen dat; het laat ook in een animatie zien hoe de transacties door het proces lopen en waar de vertragingen en fouten zitten.

Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Je kunt DISCO inzetten bij verbetertrajecten of continuous monitoring van processen. Zo kunt je ook nog eens flink besparen op je Audit kosten. Maar je kunt DISCO ook gebruiken bij een due diligence om diepgaand inzicht te krijgen in performance, om complexe analyses te maken.

Interessant? FiN kan je helpen meteen quickscan, een proof of concept of trainingen. Maar je kunt ook een Finner inhuren die het voor je komt doen.

Jouw adviseurs van FiN

en regisseurs van de resources binnen FiN

Bart
Kemp

Lars
Deneer

Bart Kemp

38 jaar – MSc RC – Managing Consultant en Directeur FiNLab

Maakt complexe zaken eenvoudig en heeft de ‘executie power’ om een krachtige verandering met het gewenste tempo en draagvlak te realiseren.

Lars Deneer

47 jaar – EMFC RC – Managing Consultant en Algemeen Directeur

Strategisch partner voor senior finance executives. Sterk in change management, digital transformation en strategische teamontwikkeling.