LEAN green belt training | Ervaringen

“Lean stelt je in staat om het onzichtbare, zichtbaar te maken.”

Het mooie van Lean trainingen bij FiN is dat deze speciaal op finance professionals zijn afgestemd. Als trainee zit je dus altijd met financials uit verschillende sectoren in de groep, wat zorgt voor een waardevolle kruisbestuiving. Je trekt je aan elkaar op. En dat maakt het leertraject niet alleen leuker maar ook een stuk interessanter. Rob van Vuuren, Financial Controller bij Scelta Mushrooms, Willem Jansen, Group Controller bij Van Loon Group en Stan Megens van Megens Interim Finance kunnen hierover meepraten. Zij deden recent de Lean Green Belt training bij FiN. Benieuwd naar hun ervaring?

MET WELK DOEL BEGON JE AAN DE LEAN GREEN BELT?

Rob: “Lean was nieuw voor mij. Mijn werkgever stelde het voor omdat mijn rol binnen het bedrijf van uitvoerend naar leidinggevend ging. Na wat research leek de training mij een perfecte manier voor het verkrijgen van de juiste tools en mentaliteit.”

Willem: “Voor mij is het belangrijk dat ik bij een project beslagen ten ijs kan komen. Dat ik dan het beste uit de groep weet te halen op een duidelijke, gestructureerde manier. Als registeraccountant heb ik bovendien een educatieverplichting. Met de 4-daagse Green Belt training kon ik dus meteen de noodzakelijke PE-punten bijtanken.”

Stan: “Ik ben ZZP’er en zag de Lean aanpak regelmatig voorbijkomen in de verandertrajecten van mijn opdrachtgevers. De toegankelijkheid en objectiviteit waarmee je verspilling en potentiële winst in kaart brengt, intrigeerde mij. Omdat ik mijzelf ieder jaar verder wil ontwikkelen en me ook wil onderscheiden als ondernemer, begon ik met de training. Ik koos voor de Green Belt omdat deze qua tijdsinvestering goed te overzien is en je er toch de belangrijkste skills door leert. Ook is het voor mij een springplank naar de Black Belt.”

WAT HEEFT HET DE LEAN TRAINING JE NU AL OPGELEVERD?

Rob: “In een meeting met onze back-office en finance afdeling maakten we op speelse wijze een proces inzichtelijk. Al gauw gaf dit zich op allerlei blinde vlekken. Zaken die je niet in de gaten hebt omdat je het altijd zo deed, maar waar direct winst te behalen valt. Juist die simpele dingen komen door Lean naar boven.”

Stan: “Het mooie van Lean is dat het direct toepasbaar is. Zo stelde ik laatst rondom een gevoelig onderwerp een Fisbone diagram op om de grootste zorgen in kaart te brengen. Met anderhalf uur hadden we alles kraakhelder in beeld.”

WAT ZIJN JE BELANGRIJKSTE INZICHTEN?

Rob: “Het belang van acceptatie en begrip binnen de organisatie. Dat is zo belangrijk. Met de Lean aanpak kun je daar heel mooi op sturen.”

Willem: “Lean is meer dan een verzameling technieken, het is ook een mindset. De Green Belt training leert mij hoe ik vanuit vertrouwen de leiding neem. Ik geloof wel dat je een aantal projecten moet doen om dat ook echt te voelen. Het is hetzelfde als met autorijden; leren door te doen.”

Stan: “Eerder had ik neiging om snel naar een oplossing toe te willen werken. Nu leer ik het proces te bewaken en vooral de input van de mensen te benutten. Lean geeft veel draagvlak bij de mensen met wie je een plan maakt doordat je samen allerlei oefeningen doet. Ik vind het allemaal vrij toegankelijk, je laat heel duidelijk zien wat je doet. Een belangrijk inzicht voor mij was om het einddoel van een opdracht te vermelden. Dat voorkomt eventuele weerstand en angst in de organisatie en vergroot het succes.”

HOE HEB JE DE LEAN GREEN BELT TRAINING BIJ FIN TOT NU TOE ERVAREN?

Rob: “Als erg prettig en leerzaam. Ondanks de lastige corona tijd, hebben ze het erg goed georganiseerd.”

Willem: “FiN verdient een groot compliment over hoe snel ze met een plan B kwamen toen de fysieke bijeenkomsten vervielen. Ook de down-to-earth stijl bevalt mij. De goede praktijkvoorbeelden en interactie maken de opleidingsdagen leuk en energiek.”

Stan: “Het fijne van FiN is dat het geen grootschalig bedrijf is. Het is toegankelijk, zonder poeha. Ik vind het een pré dat ze naast het aanbieden van interim financials ook deze trainingen geven waarmee ze financials naar een hoger plan tillen. Dat is een grote meerwaarde want daardoor leggen ze een goede verbinding met het werkveld.”

WAAROM RAAD JE LEAN AAN ONDER FINANCIALS?

Rob: “Met een Lean Belt ben je veel breder inzetbaar doordat je organisatiebreed trajecten kunt begeleiden en vormgeven. Dit maakt je een interessantere werknemer dan iemand die alleen maar wat met cijfers kan.”

Willem: “Als financial heb je te maken met een toenemende automatisering. De vraag is dus waar je onderscheidend vermogen ligt. Een belangrijk aspect is dat wij goed in staat moeten zijn om door processen heen te kijken en grotere verbanden te zien. Lean stelt je in staat om onzichtbare processen, zichtbaar te maken. En dat is iets wat steeds belangrijker wordt en waar wij ons goed op voor moeten bereiden. Ik zou dan ook elke financial adviseren om iets met Lean te doen. Je wordt er altijd wijzer van.”

Stan: “Tegenwoordig hebben we geen jobs for life meer. Verandering is een belangrijk deel van ons leven en als financial ben je vaak betrokken bij ontwikkel- en veranderprocessen. Dan is het beschikken over dit soort vaardigheden een absolute must.”

“Eerder had ik neiging om vooral snel een oplossing te willen. Door Lean leer ik het proces te bewaken en de input te benutten.”

Stan Megens is met zijn bedrijf Megens Interim Finance gespecialiseerd in de financiële ondersteuning van organisaties in de publieke sector. Rob van Vuuren werkt als Financial Controller bij familiebedrijf Scelta Mushrooms, een wereldwijde speler in de voedingsmiddelenindustrie. En Willem Jansen is Group Controller bij Van Loon Group: een ondernemend familiebedrijf met verschillende onderliggende producenten van vleesproducten en -vervangers. Voor het behalen van de Lean Green Belt, kozen zij alledrie voor FiN.

“De Lean Green Belt maakt je een interessantere werknemer dan iemand die alleen maar wat met cijfers kan.”

De laatste ontwikkelingen van én bij FiN.

Blijf op de hoogte.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en…

akun pro hongkong pg slot demo akun wso slot slot thailand slot server internasional slot server kamboja slot kakek zeus akun pro rusia slot server filipina slot server kamboja akun pro jepang akun pro jepang akun pro rusia akun pro taiwan akun pro hongkong akun pro jepang akun pro kamboja akun pro belanda akun pro korea akun pro china akun pro vietnam akun pro jepang akun pro rusia akun pro belanda akun pro filipina akun pro hongkong akun pro jepang akun pro kamboja akun pro malaysia akun pro myanmar akun pro rusia akun pro singapore akun pro taiwan akun pro thailand akun pro jepangakun pro china akun pro filipina akun pro hongkong akun pro jepang akun pro kamboja akun pro malaysia akun pro rusia akun pro singapore akun pro taiwan akun pro thailand slot server thailand slot server kamboja slot server hongkong slot server thailand slot server jepang slot server hongkong slot server rusia slot server singapore slot server taiwan akun pro filipina / senang303 akun pro hongkong / senang303 akun pro kamboja akun pro malaysia akun pro myanmar akun pro singapore akun pro thailand akun pro jepang akun pro rusia akun pro taiwan pg slot mahjong waysakun pro belanda akun pro china akun pro hongkong akun pro jepang akun pro kamboja akun pro malaysia akun pro myanmar akun pro rusia akun pro thailand akun pro vietnam slot server thailand slot pg soft slot server thailand slot thailand mahjong ways 2 slot server thailand slot server kamboja slot server malaysia slot server jepang slot server china slot server filipina slot server vietnam slot server myanmar slot server luarpg slot mahjong ways 2 slot server thailand slot server kambojaslot server thailand slot server kambojaslot server thailand slot server kamboja